Ob jesenskih popoldnevih radi poiščemo še tiste zadnje tople žarke sonca, ki nas ogrejejo, napolnijo z energijo
in dobro voljo. Ko sonce zaide, pa se prileže dobra večerja. Vse omenjeno lahko občutite in okusite v gostilni
Gordia v Kolombanu, kjer si boste oči napasli ob dih jemajočem pogledu na slovensko morje in uživali
v kreativni istrski kuhinji ...
Con 3,5 ettari vitati a Kolomban (Colombano), Gordia rappresenta una
sorprendente realta slovena, che si sta facendo strada anche nella categoria
dei cosiddetti vini naturali ...
Veliko je morskih gostiln. A malo je gostiln z morskimi okusi. Gordia spada med slednje,
pa čeprav je bilo včasih tudi drugače. Odkar pa so rekli: ”Dosti!”, posadili trte
in debel jedilni list zapisali z osmimi jedmi na leseni tabli, v Gordiji sicer ni več
tako polno, zato pa tembolj morsko-okusno. Nič čudnega, da za vsak slučaj, že takoj
na začetku opozorijo: ”Pri nas nimamo navadnih lignjev!” ...
... po rdečem (pesto iz sušenih paradižnikov) in črnem (olivna tapenada) začetku smo hitro ujeli
ritem in ponotranjili koncept minimalističnih intervencij, ki jih v kuhinji prakticira mladi Cep.
Poimensko: karpačo, izrezan iz Fondovega brancina, na srečo ni podložen z rukolo, ampak potresen
z nekaj zrni granatnega jabolka, ...
... takoj po tistem, ko je Luka v soboto popoldan poklical, kako se pride do tja in sem ga
usmeril in takoj preveril ali ima Andrej svojo Gordio sploh odprto in je imel in je Luka
potem zjutraj poslal SMS, da so se imeli res lepo. ...
... Dober primer med vrsto ilustriranih vinskih etiket je etiketa Gordia.
Ploskev plus ploskev plus riba. Izjemna v vec pogledih, likovno zelo enostavna,
abstrahirana, kar omogoca izjemno prepoznavnost in neposredno komunikacijo,
inovativen izkoristek negativnega prostora med ploskvami, igriva, zemeljska,
morska, vinska. Etiketa je nadgradljiva, lahko se razširi v višje in enostavnejše linije, v predikate, penine. Deluje ...
Kolomban leži nad Ankaranom, na povsem južni legi, ki jo ves dan ožarja sonce.
Cepovi imajo tam gostilno in vinograd. Andrej Cep, kuhar in vinogradnik, prideluje tri slogovno različne malvazije ...
... bilo je leta 1997, ko sta Marica in Lojze Cep, ki se ju nekateri spomnijo kot gostinca v Vanganelu in Hrvatinih,
Marice pa tudi novinarji srednje in starejše generacije iz koprskega Pressa, odprla gostilno nad Ankaranom ...
Maceracijo bomo, ne? vpraša Andrej retorično prejšnjo nedeljo, ko se z Barbi in našim mlajšim mladičem
ustavimo tam na eni pašti. Gordia, Colomban nad Ankaranom. In smo jo. Maceracijo, namreč. Ker je ponudil
in ker smo jo že pili in nam je všeč ...